Historia
Uzdrowisko Szczawnica to miejsce, gdzie delikatnie przeplatają się różnorodne korzenie. Stanowi idealną propozycję na relaks i odpoczynek wśród piękna otaczającej górskiej przyrody i architektury.
By cieszyć się tymi niepowtarzalnymi chwilami i jednocześnie poczuć nutę francuskiego klimatu, specjalnie dla Państwa stworzyliśmy wino Cuvée Spéciale Szczawnica.
Winnica, z której pochodzi wino, znajduje się na skalistym terenie wapiennym wysypanym łupkami, w sercu regionu Languedoc-Roussillon, w południowej Francji.
Wiatr, zwany Tramontane, który wieje na tych wzgórzach niemal stale, owiewa winogrona utrzymując je czyste i suche, dodatkowo lekko je odwadnia co intensyfikuje ich smak, a intensywne nasłonecznienie zapewnia dorodne i pełne aromatów winogrona.
Dobre warunki klimatyczne w 2012 roku przyczyniły się do stworzenia palety tych trzech wi (czerwonego, różowego i białego), zrównoważonych, głębokich i orzeźwiających.
Życzymy Państwu miłej degustacji!
CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- czerwone -
60% Grenache,
20% Cinsault,
20% Syrah
But. 750 ml - 13% vol.
CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- różowe -
70% Cinsault,
30% Syrah
But. 750 ml - 13% vol.
CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- białe -
33% Vermentino,
33% Viognier,
33% Chenin
But. 750 ml - 13% vol.
Grenache: Maliny i ziemisty aromat, przeplatane nutą lawendy i tymianku
Cinsault: Delikatna woń i posmak czerwonych owoców oraz piżma
Syrah: Skoncentrowana struktura z nutą pieprzu i fiołka, która nadaje winu głęboki kolor
Cinsault: Delikatna woń i posmak czerwonych owoców oraz piżma
Syrah: Skoncentrowana struktura z nutą pieprzu i fiołka. Dodane do wina w małej ilości podnosi jego walory smakowe nadając winu półwytrawny oraz świeży charakter
Vermentino: Odświeżająca kwasowość oraz delikatny aromat cytryny
Viognier: Pikantne i bardzo aromatyczne. Oferuje miękkie aromaty owocowe i przyjemnie intrygujący bukiet
Chenin: Uprawiane w niewielkich ilościach - ostatnie winnice we Francji. Oferuje woń kwiatów, jak również bukiet lawendy i tymianku
Doskonale nadaje się do
Czerwonych i grilowanych mięs, lasagne, makaronów, serów
Doskonale nadaje się do
Białych mięs, serów, sałatek, deserów oraz jako aperitif
Doskonale nadaje się do
Białych delikatnych mięs, sałatek, ryb oraz jako aperitif
16-17 oC
Zalecamy otworzyć 20 min przed spożyciem
8-10 oC
Schłodzone otworzyć zaraz przed podaniem
8 -10 oC
Schłodzone otworzyć chwilę przed podaniem