Historia

Uzdrowisko Szczawnica to miejsce, gdzie delikatnie przeplatają się różnorodne korzenie. Stanowi idealną propozycję na relaks i odpoczynek wśród piękna otaczającej górskiej przyrody i architektury.
By cieszyć się tymi niepowtarzalnymi chwilami i jednocześnie poczuć nutę francuskiego klimatu, specjalnie dla Państwa stworzyliśmy wino Cuvée Spéciale Szczawnica.
Winnica, z której pochodzi wino, znajduje się na skalistym terenie wapiennym wysypanym łupkami, w sercu regionu Languedoc-Roussillon, w południowej Francji.
Wiatr, zwany Tramontane, który wieje na tych wzgórzach niemal stale, owiewa winogrona utrzymując je czyste i suche, dodatkowo lekko je odwadnia co intensyfikuje ich smak, a intensywne nasłonecznienie zapewnia dorodne i pełne aromatów winogrona.
Dobre warunki klimatyczne w 2012 roku przyczyniły się do stworzenia palety tych trzech wi (czerwonego, różowego i białego), zrównoważonych, głębokich i orzeźwiających.
Życzymy Państwu miłej degustacji!

CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- czerwone -

60% Grenache,
20% Cinsault,
20% Syrah
But. 750 ml - 13% vol.

CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- różowe -

70% Cinsault,
30% Syrah
But. 750 ml - 13% vol.

CUVÉE SPÉCIALE
SZCZAWNICA
- białe -

33% Vermentino,
33% Viognier,
33% Chenin
But. 750 ml - 13% vol.

Grenache: Maliny i ziemisty aromat, przeplatane nutą lawendy i tymianku
Cinsault: Delikatna woń i posmak czerwonych owoców oraz piżma
Syrah: Skoncentrowana struktura z nutą pieprzu i fiołka, która nadaje winu głęboki kolor

Cinsault: Delikatna woń i posmak czerwonych owoców oraz piżma
Syrah: Skoncentrowana struktura z nutą pieprzu i fiołka. Dodane do wina w małej ilości podnosi jego walory smakowe nadając winu półwytrawny oraz świeży charakter

Vermentino: Odświeżająca kwasowość oraz delikatny aromat cytryny
Viognier: Pikantne i bardzo aromatyczne. Oferuje miękkie aromaty owocowe i przyjemnie intrygujący bukiet
Chenin: Uprawiane w niewielkich ilościach - ostatnie winnice we Francji. Oferuje woń kwiatów, jak również bukiet lawendy i tymianku

Doskonale nadaje się do
Czerwonych i grilowanych mięs, lasagne, makaronów, serów

Doskonale nadaje się do
Białych mięs, serów, sałatek, deserów oraz jako aperitif

Doskonale nadaje się do
Białych delikatnych mięs, sałatek, ryb oraz jako aperitif

16-17 oC
Zalecamy otworzyć 20 min przed spożyciem

8-10 oC
Schłodzone otworzyć zaraz przed podaniem

8 -10 oC
Schłodzone otworzyć chwilę przed podaniem

Używamy plików cookies

W tej witrynie stosujemy pliki cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, analiz, statystyk, reklamy. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies i podobnych technologii. Więcej w „Informacja o plikach cookies” w Polityce Prywatności. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Czytaj więcej…

Zrozumiałem